به گزارش الماس؛ بدون شک کرونا در بسیاری از شغل ها تاثیر گذار بود و شاید دامنه خسارات این ویروس بر پیکره مشاغل یک امر جهانی است؛ البته دولت های مختلف برای حمایت از مشاغل و خصوصاً تولید کنندگان بسته های حمایتی در نظر گرفتند.
در این میان البته آسیب ها به مشاغل مختلف با شدت های مختلفی همراه بوده است؛ یکی از مشاغلی که از کرونا بسیار آسیب دیده است صنایع دستی است چرا که کرونا در کنار تحریم ها و تورم و افزایش قیمت در مواد اولیه سه راس مثلثی شدند که صنایع دستی را تحت تاثیر قرار دادند.
*مدتی است برای تامین مخارج پول قرض می کنم
سمیرا پارسا نژاد در گفتوگو با خبرنگار الماس اظهار کرد: پنج سال پیش هنر میناکاری را آموختم مدت دو سال برای کارگاه های دیگر فعالیت کردم پس از آن به صورت مستقل مغازه اجاره کرده و شروع به کار کردم.
سرپرست گالری میناکاری عنوان کرد: در حال حاضر شاگردی در کارگاه وجود ندارد و خودم فعالیت می کنم اما تا قبل از کرونا شاگرد داشته و آموزش میناکاری می دادم.
پارسا نژاد در پاسخ به علت نوسان مس در بازار بیان کرد: دلیل اصلی گران شدن مس در بازار را نمیدانم؛ گفته می شود مس و فلزات دیگر جهانی بالا می رود ولی تا به حال برای بررسی این موضوع اقدامی انجام نشده است.
وی افزود: نوسان و گران شدن مس تاثیر بسزایی در صنایع دستی اصفهان دارد چرا که اکثر صنایع دستی شهرمان روی مس انجام می شود قیمت ظروف میناکاری نسبت به سه سال اخیر که من به صورت مستقل وارد این حرفه شدم چند برابر شده است.
سمیرا پارسا نژاد خاطرنشان کرد: یک سال است بازار صنایع دستی پاسخگو مغازه داران نیست قبل از آن شرایط بهتر بود، مدتی است برای مخارج گالری از خانواده پول قرض می گیرم، اقساط بانکی عقب افتاده دارم واگر این شرایط ادامه پیدا کند مجبور به ترک گالری خواهم شد.
سرپرست گالری میناکاری ادامه داد: قبل از افت بازار صنایع دستی و شیوع کرونا علاوه بر مغازه، غرفه صنایع دستی در نمایشگاه های استان کرایه می کردم و گاهی فروش نسبتا خوبی داشتم و مشتری های خوبی به غرفه مراجعه می کردند.
پارسانژاد ادامه داد: با توجه به اینکه فروش صنایع دستی رابطه مستقیم با توریست و گردشگر دارد نمایشگاه های صنایع دستی موقعی خوب می شوند که گردشگران زیادی به نمایشگاه ها مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه در دوران کرونا هیچ گونه حمایتی از کارگاه صورت نگرفت، اذعان کرد: کارآموزانی که وقت زیادی صرف آموزششان کرده بودم به دلیل اینکه از لحاظ مالی نمی توانستم حمایت کنم به کارگاه های قوی تر کشیده شدند.
سمیرا پارسانژاد اظهار کرد: سود و کارمزد مینا کاری برای تولید کنندگان پایین است شاید اینگونه قلمداد شود که قیمت آثار هنری میناکاری به واسطه نقاشی که شده اند گران است در صورتی که اینگونه نیست، انتظار می رود برای افزایش دستمزد نقاشی اقدامی انجام دهند.
سرپرست گالری میناکاری عنوان کرد: پیشنهاد می کنم قیمت رنگ و مصالح صنایع دستی کاهش پیدا کند چرا که با افزایش قیمت ها قدرت خرید مردم کاهش پیدا می کند چرا که هنگامی که قیمت یک ظرف تزئینی از یک حدی بگذرد مردم دیگر زیر بار خریدش نمی روند.
پارسانژاد در پایان اذعان کرد: از مسئولان انتظار دارم برای کارگاه هایی که مشمول شرایط وام نشدند اقدام کنند و وام با سود کم در اختیارمان بگذارند، در مضیقه هستیم و دیگر اینکه فکری برای ورود کنندگان جدید که مشمول شرایط بیمه نمی شوند بکنند.
اوضاع در صنایع دستی اصفهان و در اکثر کارها شبیه بهم است و خیلی با یکدیگر فرق ندارد؛ محمد رضا سنجری در گفتوگو با خبرنگار الماس اظهار کرد: قلمزنی شغل پدری من است به واسطه پدرم در سن کم قلمزنی را آغاز کرده و پس از آن قلمزنی را بعنوان شغل اصلی انتخاب کردم.
سرپرست کارگاه قلمزنی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها در کارگاه کار می کنم، عنوان کرد: در شرایطی که وضعیت بازار خوب و روبراه بود تا ۱۰ شاگرد و کارآموز در کارگاهم مشغول به فعالیت بودند.
*در حال حاضر دخل و خرج کارگاه همخوانی ندارد
سنجری بیان کرد: شرایط اقتصادی بد موجود در بازار و کرونا باعث شده تنها کار کنم چرا که شاگرد داشتن هزینه بر است، در حال حاضر هزینه دخل و خرج کارگاه همخوانی ندارد و ترجیح می دهم تنها کار کنم.
وی افزود: شرایط کشور به گونه ای است که کسی از صنایع دستی و هنرمندان پشتیانی نمی کند، یکی از ارکان مهم در پیشرفت بازار صنایع دستی حمایت از تولید کنندگان است.
محمدرضا سنجری خاطرنشان کرد: به واسطه ضربه ای که توسط کرونا به بازار صنایع دستی وارد شد تعداد همکاران قلمزن در بازار کاهش چشمگیری پیدا کرد متاسفانه مطلع هستیم هنرمندان و همکارانمان اسنپ کار می کنند.
سرپرست کارگاه قلمزنی اذعان کرد: از آنجایی که وضعیت بازار صنایع دستی اصلا خوب نیست و گردش مالی روی نمی دهد هنرمندان در این رشته ترجیح می دهند روی تاکسی کار کنند تا اموراتشان را بگذرانند.
سنجری گفت: در دوران شیوع کرونا و افت بازار خبرهایی مبنی بر دادن وام های حمایتی از طرف سازمان صنایع دستی با سود کم رسید ما نیز درخواست وام دادیم و در نهایت وامی به کارگاه تعلق نگرفت.
وی افزود: مواد اولیه این کار در بازار موجود است و در این زمینه مشکلی وجود ندارد تنها مشکل مواد اولیه نوسان داشتن قیمت مس در بازار است و تا زمانیکه این نوسان پایان نیابد بازار سامان نمی گیرد.
محمد رضا سنجری اظهار کرد: در بهمن و اسفند ماه سال گذشته و فرودین امسال بازار کمی رونق گرفت هرچند مانند سال های قبل نبود ولی پس از آن شرایط قرنطینه اعمال شد و دوباره بازار افت پیدا کرد.
سرپرست کارگاه قلمزنی عنوان کرد: قبل از شیوع و ورود کرونا به کشور، صادرات داخلی انجام می دادم ولی دیگر سفارشی دریافت نکردم و مشتری ارگانی نیز نداشته و ندارم.
سنجری بیان کرد: سال های قبل بانک ها، ارگان ها و دستگاههای دولتی به کارمندان و نیروهایشان صنایع دستی کادو می دانند و این مسئله باعث ایجاد رونق در بازار شده بود ولی دیگر سفارش های ارگانی داده نمی شود.
وی افزود: از دولت و سازمان صنایعدستی انتظار حمایت می رود شغل ما مستلزم حمایت شدن از سوی دولت است، زمینه صادرات فراهم شود تا بازار رونق گیرد و وام صنایع دستی در اختیار هنرمندان قرار گیرد.
البته بسته ها و حمایت های از صنایع دستی انجام شده است که به نظر در میان افرادی که مشغول به کار هستند و همچنین شدت زیانی که دیده اند بسیار ناچیز است؛ آنچه امروز این تولید کنندگان که یک روز نقش مهمی در ارز آوری غیر نفتی به کشور داشتند نیاز دارند حمایت در عمل است.
به نظر می رسد با ادامه دار شدن صنایع دستی در استان اصفهان مسئولان استان با علم به اینکه استان اصفهان در این زمینه دارای افراد مشغول به کار زیادی است ورود کنند و قبل از اینکه زیان ها موجب از بین رفتن برخی از این صنایع شود؛ در حفظ و رونق آن راهکارهای را اجرا کنند.
انتهای پیام/