طرح هدیه صنایع دستی در دولت نهم و رونقی که در بازار به ارمغان آمد
طرح هدیه صنایع دستی در دولت نهم و رونقی که در بازار به ارمغان آمد
هنرمند اصفهانی از وضعیت بازار در صنایع دستی و فعالان در این رشته گفت.

محمد کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار الماس اظهار کرد: هنر میناکاری را هنر مس و آتش نیز می نامند که طرفداران زیادی دارد شاه عباس نیز بسیار شیفته این هنر بود و در زمان سلطنتش مسجدهایی با گنبدهای فیروزه ای در اصفهان ساخته و اصفهان به شهر گنبدهای فیروزه ای مشهور شد.

سرپرست کارگاه میناکاری عنوان کرد: بیشتر از ۱۵ سال است در حرفه میناکاری فعالیت دارم نزدیک به چهار سال در سرای اسپادانا واقع در زیربازارچه میدان امام مغازه دار بودم حدود ۶ الی ۸ شاگرد داشتم بیشتر از ۱۰ سال است کارگاه تولیدی میناکاری دارم.

*رونق بازار صنایع دستی در دولت نهم

کریمی بیان کرد: در زمان دولت نهم در حیطه مشاغل خانگی برای بانوان اصفهانی نیز فعالیت داشتم وضع بازار خوب بود هنرجویان زیادی به سمت صنایع دستی جذب می شدند صادرات به شهرها و کشورهای دیگر انجام می شد چرخ صنایع دستی در گردش بود و خبری از خواب رفتن بازار نبود.

وی افزود: در دولت نهم این برنامه وجود داشت که دستگاه های دولتی برای دادن هدیه و عیدی به کارکنانشان صنایع دستی بدهند همچنین در مسابقات ورزشی تندیس هایی از صنایع دستی به ورزشکاران و کادر می دادند به واسطه این تصمیم حدود دو ماه قبل از عید نوروز سفارش ها داده می شد و دیگر وقت آزاد نداشتیم.

محمد کریمی اذعان کرد: در طول سال نیز مرتب از سمت دستگاه های دولتی سفارش داده می شد و در طول سال شاید یک الی دو ماه بیکار بودیم که در آن مدت سعی می کردیم سفارش هایی که احتمال داشت دوباره داده شوند را آماده کنیم و کار را جلو بیاندازیم.

سرپرست کارگاه مینا کاری ادامه داد: در آن زمان کارگاه من یکی از کارگاه های بزرگ در میدان امام بود مغازه داران زیادی را در محوطه میدان امام پشتیبانی می کردم و حدود ۵۰ نیروی خانم در کارگاه و خانه کار می کردند.

کریمی خاطرنشان کرد: با اینکه سود صنایع دستی برای کارگاه داران ناچیز است و نمی توانند قیمت را بی حساب کتاب بالا ببرند ولی چون تعداد سفارشات بالا بود و در طول سال مرتب سفارش داده می شد اوضاع کاری و مالی در بازار خوب بود و شاگردان نیز راضی بودند.

*هنرمندان زیادی به واسطه ورشکستگی از بازار بیرون رفتند

وی افزود: متاسفانه چند سالی است با بالارفتن قیمت دلار و ایجاد تحریم ها بازار صنایع دستی افت کرد و هنرمندان زیادی به واسطه ورشکستگی از بازار بیرون رفتند من نیز اوایل سال ۹۴ ورشکست شده و متحمل بدهکاری زیادی شدم که برای جبران بدهی ها تمام پس اندازم را دادم و مجبور شدم وام های با درصد سود بالا از بانک ها بگیرم.

محمد کریمی اظهار کرد: در حال حاضر و اعمال تحریم ها بر کشور، حمایت چشمگیری از صنایع دستی نشد حتی بیمه ای که قرار بود برای هنرمندان اعمال شود برداشته شد بیمه تعدادی از هنرمندان قطع شد و از سفارشات ارگان های دولتی نیز خبری نبود.

سرپرست کارگاه میناکاری عنوان کرد: در چند سالی که بازار افت کرده بود نمایشگاه های داخلی و خارج از کشور فعالیت داشتم و غرفه کرایه می کردم که آن نیز ضرر داشت و هرچه از فروش در نمایشگاه ها دستگیرمان می شد باید برای اجاره غرفه، هزینه حمل و نقل اجناس، خوراک روزانه، جای خواب و… می دادیم.

کریمی بیان کرد: حدود ۳ سال است به پیشنهاد و کمک یکی از همکارانم در فنی و حرفه ای نجف‌آباد واحد خواهران سوله کرایه کرده و به خواهران این شهرستان به صورت رایگان برای حمایت از اشتغال‌زایی میناکاری آموزش می دهم در صورتی که همچنان وضع بازار خوب نیست.

وی افزود: سال ۹۸ مجوز آموزشگاه گرفتم و در کنار میناکاری، قلم زنی، فیروزه کوبی و پرداز نیز آموزش می دهم صفر تا صد تمام کارها در سوله انجام می شود بابت برگذاری کلاس ها از هنرجویان هزینه ای دریافت نمی کنیم و فقط هزینه مواد اولیه ای که مصرف می کنند را باید پرداخت کنند.

*وقتی فنی حرفه ای تمام اجاره بهای خود را در زمان کرونا گرفت

محمد کریمی اذعان کرد: از زمان ورود کرونا وضع بازار صنایع دستی بدتر شد متحمل ضرر های زیادی شدیم سال گذشته برای حمایت از مشاغل آسیب دیده ۱۵ میلیون وام در اختیار آموزشگاه گذاشتند که آن را بابت اجاره های عقب افتاده به حساب فنی حرفه ای واریز کردم و اقساط آن را به سختی می پردازم.

سرپرست آموزشگاه میناکاری گفت: جای آن بود که فنی حرفه ای مواقعی که قرنطینه بودیم یا مشاغل آموزشگاهی را تعطیل می کردند اجاره بها را ببخشد تا در این راستا کمکی به قشر هنرمند کرده باشند ولی متاسفانه حمایتی در این زمینه صورت نگرفت از سازمان صنایع دستی انتظار می رفت در این زمینه اقدام کند.

کریمی خاطر نشان کرد: برای بازار صنایع دستی باید چاره ای اندیشید هنرمندان و همکاران بسیار تحت فشار هستند تعداد زیادی از هنرمندان بیکار یا راننده اسنپ شدند که این جای تاسف دارد تعداد زیادی هم با طلبکاران دست و پنجه نرم می کنند.

وی افزود: شرایط صادرات اجناس سخت شده است گمرک برای ارسال بسته های کوچک مبلغ زیادی می خواهد سخت گیری نیز می کند بهتر است برای حمایت از این صنعت، یک طرح ویژه برای صادرات صنایع دستی در گمرک ایجاد کنند تا حداقل کمی شرایط بهتر شود باید شرایط و زمینه صادرات را در کشورهای دیگر فراهم کنند.

انتهای پیام/