فشار بر اصناف در تصمیم گیری های ستاد کرونا/ سهم کمتر از ۲۰ درصد محدودیت بیشتر از ۷۵ درصد
فشار بر اصناف در تصمیم گیری های ستاد کرونا/ سهم کمتر از ۲۰ درصد محدودیت بیشتر از ۷۵ درصد
امروز بسیاری از واحدهای صنفی در شرایط بد اقتصادی قرار گرفته اند که مدت ها زمان لازم است تا ضررات آن ها جبران شود و اگر تدابیری برای آن ها اتخاذ نشود برخی از آنها تعطیل خواهند شد.

به گزارش الماس؛ تاخت تاز کرونا با توجه به سوء مدیریتی که در تعطیلات نوروز اتفاق افتاد هنوز تعطیلات به پایان نرسیده بود شروع شد و همچنان ادامه یافت تا به موجب آن محدودیت هایی در استان اصفهان اعمال شود.

یکی از این محدودیت ها به سمت اصناف رفت که البته در موج های قبلی نیز اتفاق افتاده بود؛ در این موج نیز بسیاری از واحدهای صنفی باید تعطیل می شدند و در حال حاضر هفته سوم از تعطیلی این اصناف می گذیرد.

تعطیلی ۲۱ روزه برای گروه هایی از اصناف در حالی اعمال می شود که آن ها در سال ۹۹ نیز در تکانه های اقتصادی بازار و موج های قبلی بسیار متضرر شده بودند و این شرایط برای برخی از آن ها فرصتی برای حیات دوباره باقی نخواهد گذاشت.

رسول جهانگیری با اشاره به نگرانی اصناف مشاغل گروه ۲، ۳ و ۴ از ادامه تعطیلی ها با توجه به وضعیت بحرانی کرونا در اصفهان، اظهار کرد: متاسفانه در دوران پیک کرونا و در تصمیمات مختلف ستاد مقابله با کرونا اصناف با توجه به اینکه در دید و ویترین شهری هستند، برای هشدار و اعلام خطر به مردم تعطیل می شوند و به نوعی آنها بابت پیک های کرونا جریمه می شوند.

رئیس اتاق اصناف اصفهان با بیان اینکه برخی معتقدند که مشاغل گروه یک در تمام شرایط باز هستند و از این تعطیلی ها آسیب ندیده اند، تصریح کرد: با توجه به اینکه زنجیره ارتباط اصناف به یکدیگر مرتبط است، با تعطیلی مشاغل سه گروه دیگر حتی چرخه اقتصادی و فروش مشاغل گروه یک نیز دچار اشکال شده است.

جهانگیری توضیح داد: اگرچه در شرایط قرمز کرونایی، مشاغل گروه یک باز هستند، اما به دلیل بسته بودن اصناف زیرمجموعه در گروه های شغلی ۲ و ۳ و ۴، این وضعیت بر میزان فروش مشاغل گروه یک نیز تاثیر گذاشته است.

وی تاکید کرد: آسیب و خسارت ناشی از کرونا به حوزه اصناف بسیار بالا است، اما در مجموع مشاغلی که در گروه ۳ و ۴ قرار دارند، بیشترین آسیب و سپس گروه شغلی ۲ و در نهایت گروه شغلی یک از کرونا و تداوم آن خسارت بالایی دیده اند.

جهانگیری با بیان اینکه با موج چهارم کرونا، در اصل کسبه اصفهان و کشور ماه نخست امسال را همانند سال گذشته از دست دادند، گفت: متاسفانه هنوز نه در استان اصفهان و نه مرکز آمار به عنوان مرجع رسمی آماری کشور، رقم خسارت اصناف از کرونا را ارائه نکرده اند.

*تصمیمی که نه تنها صنعت گردشگری را نجات نداد، بلکه موج چهارم کرونا را ایجاد کرد

وی با بیان اینکه حوزه صنایع دستی و گردشگری اصفهان از کرونا آسیب بالایی دیده اند که بر روی دیگر مشاغل اثرگذار بوده است، اظهار کرد: اگرچه پیش بینی وضعیت حاد و پیک چهارم کرونا شده بود، اما در نهایت برای نجات صنعت گردشگری، سفرها و فعالیت تورهای گردشگری در نوروز آزاد شد، در حالیکه صنعت گردشگری تنها با سفر ۱۰۰ درصدی و پر شدن سقف کامل هتل ها نجات می یافت، اما در ایام نوروز تنها ۳۰ درصد ظرفیت هتل های اصفهان پر بود و متاسفانه با این مدل تصمیم گیری نه تنها صنعت گردشگری را نجات ندادیم، بلکه پیک چهارم کرونا شکل گرفت.

رئیس اتاق اصناف اصفهان از دولت و ستاد مقابله با کرونا خواست تا چاره ای برای مشاغل گروه ۳ و ۴ بیندیشند، چرا که در بررسی ها میزان دخل و تصرف اصناف در تشدید و انتقال کرونا تنها ۱۰ درصد است.

وی گفت: به استاندار اصفهان نیز پیشنهاد داده ام که اگر قرار است موج جدید کرونا شکل بگیرد، به جای تعطیلی اصناف برای مقابله با انتقال ویروس، از تردد و سفرها بین شهرهای قرمز و نارنجی جلوگیری کند.

جهانگیری تاکید کرد: اگرچه اصناف همچنان تصمیمات ستاد مقابله با کرونا را اجرا می کنند، اما نباید با بستن مغازه ها به آنها آسیب برسانیم، چراکه امروز اصناف توان تعطیلی های مکرر و دادن جریمه بابت تشدید کرونا را ندارند.

*اصناف اصفهان از لحاظ اقتصادی شرایط بدی دارند

جواد محمدی فشارکی نیز با اشاره به وضعیت بد اصناف در پی تعطیلی های مکرر، اظهار کرد: در حال حاضر اصناف اصفهان از لحاظ اقتصادی شرایط نامساعدی دارند.

مدیر بازرسی و نظارت اصناف اصفهان با بیان اینکه بنابر مطالعات صورت گرفته اصناف بین ۱۱ تا ۱۵ درصد در انتقال ویروس کرونا تاثیرگذار هستند، تصریح کرد: این درحالی است که ۸۵ درصد عامل انتقال ویروس کرونا در کشور رها و در حال فعالیت هستند، متاسفانه ستاد مقابله با کرونا تمام تمرکز خود را بر روی اصناف و تعطیلی آنها در زمان پیک کرونا گذاشته است.

فشارکی با بیان اینکه در شرایط فعلی برای تصمیم گیران راحت ترین روش مقابله با کرونا پاک کردن صورت مسئله است و راحت ترین راه را در تعطیلی واحدهای صنفی می دانند، تاکید کرد: متاسفانه امروز بسیاری از باشگاه های ورزشی و بدنسازی، مجموعه های دولتی و غیردولتی، مترو، اتوبوسرانی پروتکل های مقابله با کرونا را رعایت نمی کنند و با وجود ممنوعیت، هنوز در پارک ها خانواده ها دور هم تجمع دارند.

وی گفت: وقتی به متصدی یک واحد صنفی گفته می شود که به دلیل کرونا باید مغازه خود را تعطیل کند، باید از محل دیگری این واحد صنفی را حمایت و تامین مالی کنیم، در حالیکه از نه تنها این کار نمی شود، بلکه مغازه دار باید چک خود را پاس کند، اجاره مغازه بسته را بپردازد، هزینه بیمه و حقوق کارگر خود را پرداخت کند و همچنین در آخر سال مالیات مغازه بسته اش را باید پرداخت کند.

محمدی فشارکی با تاکید بر اینکه این مدل تصمیمات برای تعطیلی مغازه ها با هیچ منطقی مطابقت ندارد، معتقد است که بهتر بود امروز تمام واحدهای صنفی باز باشند، اما در رعایت پروتکل های مقابله با کرونا و برخورد با آن سختگیری بیشتری اعمال شود؛ به این صورت که اگر هر واحدی موارد را رعایت نکرد، بدون تذکر پلمب شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ تفاوتی بین واحدهای صنفی پروتکل ها را رعایت می کنند و نمی کنند، قائل نیستیم، تاکید کرد: در شرایط فعلی پیک کرونا دستور تعطیلی هر دو واحد صنفی را صادر کرده ایم، اما باید توجه داشت که زیاد نمی توانیم به کسبه برای تعطیلی واحدهای صنفی شان فشار وارد کنیم و به قید فوریت این تصمیمات باید از سوی ستاد مقابله با کرونا تغییر کند.

مدیر بازرسی و نظارت اصناف اصفهان با اشاره به اینکه وقتی به کسبه ای می گوییم تعطیل کند، در منزل مشغول تلویزیون دیدن و کتاب خواندن نمی شود، گفت: در این شرایط دورهمی های خانوادگی و باغ رفتن ها، مسافرت ها شدت می گیرد و به نوعی این تعطیلی باعث شیوع بیشتر ویروس کرونا می شود.

وی اضافه کرد: اگرچه امروز قدرت خرید مردم اندک است، اما مغازه دار به امید یک فروش در روز مغازه اش را باز می کند، اما زمانی که تعطیل کنند، دورهمی های خانوادگی بیشتر می شود.

محمدی فشارکی با تاکید بر اینکه متاسفانه تصمیم گیران برای مهار کرونا دیواری کوتاه تر از اصناف پیدا نکرده اند، گفت: در حال حاضر مجتمع های تجاری تعطیل هستند و بعضا این پاساژها نواقصی در بحث انشعابات خود دارند که هزینه های آن از محل حق شارژ واحدهای صنفی داخل مجتمع تامین شود، اما در شرایطی که متصدی درآمدی ندارد، امکان پرداخت این هزینه و برطرف شدن مشکلات مجتمع های تجاری وجود ندارد.

وی با اعتقاد بر اینکه متاسفانه با برخی تصمیمات اشتباه هنوز تورهای گردشگری و پروازهای داخلی و خارجی برقرار است، گفت: با این مدل تصمیمات غول های سرمایه داری که موجب گسترش بالای ویروس کرونا هستند، فعالیت می کنند، اما همچنان تاکید بر تعطیلی واحدهای صنفی خرد داریم.

در حالی که بسیاری از متولیان امر بازار معتقدند نقش بسیاری از اصناف در گسترش بیماری کرونا کمتر از ۲۰ درصد است اما سهم آن ها در محدویت ها جزء مواردی است که با سختگیری زیادی روبرو می شود نشان می دهد که ستاد ملی کرونا در این زمینه و در تصمیم گیری های دچار اشکالات اساسی است که باید هر چه زود تر برای آن چاره ای اندیشیده شود.

طرح زوج و فرد دو سه روز قبل در بسیاری از شهرها برداشته می شود، پروازهای خارجی ادامه دارد و مترو و حمل و نقل عمومی و ترددها در شهر نیز ادامه دارد اما این اصناف هستند که ۲۱ روز گرد بر درب مغازه هایشان می نشیند.

البته شاید برای جبران این اتفاق در سطح تعطیل باشد یا نباشد دیگر دیر شده باشد چرا که امیدواریم با پشت سرگذاشتن این موج درس عبرتی برای تصمیم گیری های پرخطر دولتی شده باشد اما باید برای این واحدهای صنفی در مالیات، وام های قرض الحسنه، تعویق اداختن بدهی های بانکی و بسته های حمایتی چاره ای اندیشیده شود.

به نظر می رسد امروز بسیاری از واحدهای صنفی در شرایط بد اقتصادی قرار گرفته اند که مدت ها زمان لازم است تا ضررات آن ها جبران شود و اگر تدابیری برای آن ها اتخاذ نشود برخی از آنها تعطیل خواهند شد.

انتهای پیام/