نقش خواب کافی در سلامت کودکان
نقش خواب کافی در سلامت کودکان
روانشناس حوزه کودک در رابطه با مزایای زود خوابیدن کودکان و نوجوانان و همچنین علل این مزایا در خصوص زود خوابیدن کودکان توضیحاتی ارائه کرد.

محمد لطفی در گفت‌وگو با خبرنگار الماس اظهار کرد: مهم ترین بخش رشد جسمی و ذهنی نوزادان و کودکان در خواب با کیفیت شکل می گیرد و به همین جهت مرتباً تأکید می شود مخصوصاً نوزادان و کودکان زود بخوابند چراکه اگر خواب کافی و باکیفیتی نداشته باشند در مدت زمان کوتاهی استرسی شده و همچنین عملکرد یادگیری در کودکانی که دانش آموز هستند نیز با کمبود خواب، پایین می آید.
روانشناس حوزه کودکان بیان کرد: عادت به خواب زودهنگام یک شبه اتفاق نمی افتد بهترین راه این است که کودک را از همان دوره نوزادی اش به زود خواب خوابیدن عادت دهید ولی اگر این کار را نکرده اید، اکنون هم دیر نیست با چند راهکار ساده می توان زود خوابیدن را به کودک و نوجوان آموخت.
لطفی عنوان کرد: سعی کنید در طول روز به گونه ای کارهایتان را انجام دهید که ساعت هشت شب هیچ کاری برای انجام دادن نداشته باشید، با کودکان خود قرار بگذارید به قانون جدیدی که در خانه اعمال می کنید پایبند باشند و برای آن‌ها جدول تشویقی زود خوابیدن بصورت هفتگی درست کنید تا هر شبی که زود خوابیدند آن را رنگ کنند.
وی افزود: تلاش کنید کودکان در زمان عصر و شب کمترین میزان چالش و استرس را داشته و همچنین حتما از خوردن خوراکی هایی که منجر به افزایش انرژی می شود خودداری کنند، مطمئن شوید کودکانتان خوراکی های حاوی کاکائو تا در ساعات شب مصرف نکنند همچنین برای وعده شام، یک وعده غذایی سبک تدارک ببینید.
محمد لطفی تصریح کرد: هنگامی که کودک به خواب عمیق می رود اطلاعات روزانه‌اش از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل می شود بنابراین مهم است کودک در طول شب با آرامش به خواب رود و از هر چیزی که باعث می شود کودک را نیمه شب بیدار کند، خودداری کنید.
این روانشناس حوزه کودکان گفت: برای اینکار بهتر است تمام درب اتاق ها، حمام، دستشویی سرویس شود و اگر در زمان باز و بسته شدن صدا می دهد آن را رفع کنید، دمای اتاق و خانه به گونه ای باشد که کودک با تنش مواجه نشود، اگر کودک هنگام خوابیدن پتو را روی سر یا صورتش می کشد، پس از اینکه به خواب رفت حتما پتو را از روی صورتش بردارید تا منجر به بیدار شدنش هنگام خواب عمیق نشود.
لطفی اذعان کرد: در آزمایش گسترده ای مشخص شد کودکانی که در ساعت ۹ می خوابند در آزمون ها عملکرد خیلی بهتری نسبت به دیگر کودکان نشان دادند، همچنین این کودکان از هوشیاری بیشتری نسبت به دیگر کودکان دیگر برخوردار بودند دلیلش این است که مغز هنگام خوابیدن، اطلاعات روز را طبقه بندی کرده و پردازش می کند این امر روی یادگیری کودک تأثیر مستقیم می گذارد.
وی افزود: خانواده ها باید در جریان قرار بگیرند هورمون رشد کودکان از ساعت ۱۰ الی ۲ بامداد در مغز ترشح می شود نقش این هورمون بسیار مهم است چرا که علاوه بر تأثیر روی رشد قدی کودک، بر روی تراکم استخوان و همچنین رشد عضلات در بدن تاثیر می گذارد یا اگر بافتی در بدن آسیب دیده باشد بواسطه ترشح این هورمون ترمیم می شود.
محمد لطفی اظهار داشت: زود خوابیدن مزایای خیلی زیادی دارد که اینها فقط اصلی ترین آن هاست، تولید گلبول های سفید، تقویت ایمنی، بهبود خلق و خو، بهبود وضعیت تناسب قد به وزن، بهبود تمرکز و همچنین بهبود بیماری ها و مقابله با عفونت ها از جمله مزایای خوابیدن زودهنگام است.

انتهای پیام/ج ی