آیت پارساییان در گفتوگو با خبرنگار الماس در خصوص وضعیت گل محمدی در استان اصفهان اظهار کرد: با عنایت به اهمیت گیاهان دارویی در تولید، اشتغال، ارزآوری، محرومیتزدایی، بهرهوری از آبوخاک، ایجاد پوشش گیاهی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و کمک به بهداشت و سلامت جامعه، سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان اقدام به توسعه کشت گیاهان بهویژه گل محمدی، زعفران و زیره سبز کرده است.
کارشناس مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان عنوان کرد: عملیات برداشت و فراوری گل محمدی از اوایل فروردین ماه سال جاری در مناطق گرمسیری استان آغاز شده و به مرور در شهرستانهای معتدل و سردسیر ادامه خواهد یافت.
پارساییان بیان داشت: سطح زیر کشت گل محمدی بالغبر چهار هزار هکتار و پیشبینی میزان تولید این گل ۱۲ هزار تن است که نسبت به سال گذشته ۱۰۰ هکتار افزایش سطح زیر کشت را نشان میدهد، گفتنی است شهرستانهای کاشان با دو هزار و ۵۰۰ هکتار، شاهینشهر و میمه ۴۰۰ هکتار، گلپایگان ۳۰۰ هکتار و آران و بیدگل ۱۵۰ هکتار به ترتیب بیشترین سطح زیر کشت گل محمدی را به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به اینکه متوسط عملکرد حدود ۳ تن در هکتار است، افزود: در استان اصفهان بیش از ۲۰۰۰ واحد سنتی و صنعتی در بخش فرآوری گل محمدی نظیر گلاب، اسانس، داروسازی و غیره فعال هستند که حدود ۳۰ واحد صنعتی است.
آیت پارساییان اذعان کرد: مدیریت امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در راستای حمایت از توسعه کشت و صادرات این محصول اقدام به برگزاری کلاسها، کارگاهها و بازدیدهای علمی آموزشی و همچنین پرداخت یارانه نهال و راهاندازی کشاورز مبتنی بر قرارداد کرده است.
*نقاط مثبت کشت و پرورش گل محمدی
کارشناس مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان تصریح کرد: استان اصفهان رتبه اول کشور را در حوزه واحدهای فرآوری گل محمدی با وجود بیش از دو هزار واحد فرآوری گل محمدی بهصورت سنتی و صنعتی داراست.
پارساییان اضافه کرد: استان اصفهان حائز رتبه دوم کشوری در میزان تولید گل محمدی پس از استان کرمان و همچنین حائز رتبه سوم کشوری در سطح زیر کشت گل محمدی است.
وی خاطرنشان کرد: وجود بیش از ۵ واحد تولید قلمه ریشهدار و کشت بافت گل محمدی و همچنین وجود گلستانهای با سطح زیر کشت بالا و تعاونیهای فعال در بخش گل محمدی از قبیل شرکت تعاونی برزک کاشان و گلستان میمه از دیگر نقاط قوت این محصول به شمار میرود.
وی خاطرنشان کرد: گفتنی است تولید نهال کشت بافتی از ژنوتیپ های برتر گل محمدی کشور، ژنوتیپ کاشان 93 و یزد ۹۴، در استان و اختصاص اراضی شیبدار استان به کشت گل محمدی و سایر گیاهان دارویی از دیگر پتانسیلهای گل محمدی به شمار میرود.
آیت پارساییان ادامه داد: علاوه بر اینها، کشت گل محمدی در سایر مناطق استان از قبیل سمیرم، فریدونشهر، بوئین ومیاندشت، خوانسار، گلپایگان و غیره توسعه دارد چراکه وجود اقلیم متنوع و مناسب در سطح استان برای پرورش گل محمدی مطلوب است.
کارشناس مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به وجود مراکز تحقیقاتی و متخصصان و صاحب نظران گل محمدی در استان توضیح داد: استان ویژگی تولید محصول سالم را دارد و توسعه توریسم کشاورزی مناسب است.
*مشکلات و کمبودها
پارساییان در خصوص مسائل و مشکلاتی که حوزه کشت گل محمدی وجود دارد، متذکر شد: قیمت و بازار گیاهان دارویی بهویژه گل محمدی ثبات ندارد، عدم تدوین و اعلام GAP گل محمدی جهت تولید محصول سالم و همچنین کمبود مبالغ یارانه تخصیصی به استان در بخش گل محمدی از دیگر مشکلاتی است که با آن مواجه هستیم.
وی ادامه داد: کمبود اعتبارات و تسهیلات با نرخ سود پایین، وجود آفات مهم در استان از قبیل کرم سرشاخه خوار رزاسه، شته، تریپس، کرم غنچه خوار و.. و بیماری سفیدک و همچنین کوتاه مدت بودن زمان بازپرداخت تسهیلات پرداختی و سنتی بودن اغلب کارگاههای گلابگیری و عدم استخراج اسانس تام و غیره از دیگر مشکلات ما به شمار میرود.
پارساییان تأکید کرد: وجود تقلبات در گلاب و اسانس که موجب اخلال در امر صادرات میشود، کمبود طرحهای تحقیقاتی اجرا شده در زمینههای مختلف از جمله تراکم مناسب، نیازهای تغذیهای، نیاز آبی و تحمل به شوری، فرآوردهها، سموم و علفکشهای انتخابی مناسب و همچنین کمبود یا عدم مکانیزاسیون بهویژه در برداشت گل محمدی که مشکل اساسی بوده و مانع توسعه کشت میشود از دیگر مشکلاتی است که با آن روبرو هستیم.
کارشناس مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در پایان اعلام کرد: در سال جاری به دلیل کمبود کارگر در برخی از شهرستانها از جمله گلپایگان و کاشان به دلیل خروج اتباع افغانی از کشور خسارت زیادی به گلستانها وارد شده است ضمن اینکه وجود خشکسالیهای مکرر و کمبود آب و افزایش شوری آبوخاک نیز کشت گل محمدی را تحت تاثیر قرار داده است.
انتهای پیام/ی