۴ هزار و ۵۵۰ تن پسته امسال در استان اصفهان برداشت می شود
۴ هزار و ۵۵۰ تن پسته امسال در استان اصفهان برداشت می شود
کارشناس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: امسال به دلیل عدم تامین نیاز سرمایی در زمستان سال گذشته در بعضی از نقاط استان و همچنین دمای بالا در زمان تلقیح گل ها در فصل بهار و تداوم خشکسالی و کمبود آب، شاهد عملکرد کمتر باغات پسته نسبت به سال گذشته بودیم.

مصطفی طیاری در گفت‌وگو با خبرنگار الماس در رابطه با سطح زیر کشت پسته در استان اصفهان اظهار کرد: سطح کل زیرکشت پسته استان حدود ۹ هزار و ۴۰۰ هکتار است که حدود ۷ هزار هکتار مربوط به پسته بارور و حدود دو هزار و ۴۰۰ هکتار مربوط به نهال هایی است که هنوز به سن باروری اقتصادی نرسیده اند.

کارشناس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان عنوان کرد: با توجه به مشکلاتی که امسال در وضعیت اقلیمی استان بوجود آمد، سطح تولید پسته نسبت به سال گذشته حدود ۵۰ درصد کاهش یافته و پیش بینی می کنیم میزان برداشت پسته امسال استان حدود ۴ هزار و ۵۵۰ تن باشد در صورتی که سال گذشته حدود ۹ هزار تن برداشت داشتیم.

*ارقام پسته در استان اصفهان

طیاری در رابطه بیان داشت: ارقام پسته ای که در استان اصفهان کشت می شود شامل ارقام احمدآقایی، اکبری، کله قوچی، اوحدی و فندقی و همچنین مناطق عمده تولید محصول پسته در استان اصفهان، شهرستان های آران و بیدگل، اردستان، نایین، کاشان و شاهین شهر است.

وی افزود: کشورهای هدف صادراتی پسته استان کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس هستند و پسته های صادراتی با نام پسته ایران و در بسته بندی های مخصوص صادر می شود در داخل کشور و به استان های دیگر نیز صادرات داریم که بصورت فله ای و یا بسته بندی شده است.

مصطفی طیاری تصریح کرد: با توجه به محصولی که از باغات پسته استان برداشت می شود، ۲۸ ترمینال ضبط و فرآوری پسته وجود دارد که پسته ها در این ترمینال ها فرآوری و آماده شده و سپس در بازارهای داخل و خارج از استان به فروش می‌رسد

این مقام مسئول توضیح داد: امسال به دلیل عدم تامین نیاز سرمایی در زمستان سال گذشته در بعضی از نقاط استان و همچنین دمای بالا در زمان تلقیح گل ها در فصل بهار و تداوم خشکسالی و کمبود آب، شاهد عملکرد کمتر باغات پسته نسبت به سال گذشته بودیم.

*چگونگی آبیاری باغات پسته با توجه به خشکسالی استان

طیاری متذکر شد: باغات پسته در روش آبیاری غرقابی حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار مترمکعب آب مصرف می کنند ولی در سیستم آبیاری تحت فشار، این میزان به ۵ هزار و ۷۰۰ متر مکعب کاهش پیدا می کند که بعلت مشکلات ناشی از شوری آب در روش آبیاری تحت فشار، آبیاری کم فشار جایگزین آن شده که اتلاف آب در مسیر های انتقال را حذف می کند وباغدار مدیریت بهتری بر مصرف آب در باغ اعمال می کند.

وی خاطرنشان کرد: برخی باغات با روش آبیاری زیر سطحی درختان را آبیاری می کنند، در این سیستم آبیاری، آب به سطح خاک نرسیده و بلکه اطراف ریشه درخت، آب توسط قطره چکان تخلیه شده که این روش تبخیر آب از روی سطح خاک را ندارد.

مصطفی طیاری با اشاره به اینکه در آبیاری زیرسطحی، علف هرز تشکیل نمی شود و بیشترین صرفه جویی آب را به خود اختصاص داده است چرا که فقط اطراف ریشه آبیاری شده و حدود ۷۰ درصد صرفه جویی می شود، اذعان کرد: تعداد باغاتی که از این روش استفاده می کنند کم است چرا که هزینه زیادی برای این روش آبیاری باید بپردازند ضمن آنکه در در این روش شوری آب نباید بالا باشد.

کارشناس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه اغلب آبیاری ها در استان روش‌های تحت فشار است است، ادامه داد: اگر آبی که برای آبیاری استفاده می شود خیلی شور باشد موجب جذب کم عناصر از خاک شده و مشکلات تغذیه ای برای باغات بوجود می آورد.

طیاری گفت: هر چند درختان پسته به شوری مقاوم هستند اما اگر شوری آب خیلی زیاد شود به صورتی که از حد تحمل درخت بگذرد، موجب برگ ریزی، رشد کم درخت و تولید محصول کم می شود به گونه ای که باغدار نخواهد توانست از باغ بهره برداری اقتصادی داشته باشد.

مصطفی طیاری در خصوص کیفیت پسته اصفهان اظهار داشت: در باغاتی که در شرایط متناسب با نیازهای پسته احداث گردیده واصول باغبانی خاص باغات پسته از ابتدا رعایت شده باشد و همچنین شرایط اقلیمی در فصل داشت مناسب باشد، عملکرد باغات پسته از نظر کمی وکیفی خوب وقابل مقایسه با باغات تجاری پسته کشور است.

*حمایت های جهادکشاورزی از باغداران پسته

به گفته این مقام مسئول؛ در بحث اصلاح و نوسازی باغات پسته، تسهیلات به باغدار داده می شود و همچنین در جهادکشاورزی کلاس های آموزشی ترویجی با حضور اساتید پسته از استان های کرمان، سمنان واصفهان برای باغداران برگزار می شودکه از این طریق تجارب واطلاعات استان‌ها نیز با هم مبادله می شود.

طیاری بیان کرد: چنانچه اعتبارات لازم به ما ابلاغ شود، این اعتبارات در اختیار باغاتی قرار می گیرد که نیاز به اصلاحات داشته باشند و به عنوان مثال لازم باشد تغییر رقم بدهند تا عملکرد آنها آفزایش پیدا کند، همچنین در زمینه تغذیه بهینه باغات پسته کلاس های آموزشی گذاشته می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: اگر اعتبارات در اختیارما قرار گیرد همراه با کمک های فنی، اعتباری در اختیار باغداران قرار می دهیم و همچنین باغهای در مناطق مختلف بصورت الگویی تحت مراقبت قرار گرفته و روش های صحیح تغذیه ای روی درختان اجرا و مورد بازدید دیگر باغداران قرار می گیرد.‌

انتهای پیام/