منصور شیشه فروش در گفت و گو با خبرنگار الماس اظهار کرد: کم بارشی شدیدی در سه سال گذشته از ابتدای سال آبی ۱۳۹۹ تا امسال بر روی استان حاکم شده، به گونه ای که بر اساس آمار ایستگاه های هواشناسی از ابتدای سال زراعی گذشته (مهر ماه۱۴۰۰) تا کنون میانگین وزنی بارش در استان حدود ۱۲۳ میلی متر بوده که نسبت به میزان بلند مدت ۳۰ درصد کاهش داشته است.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به اینکه اکثر مناطق استان درگیر خشکسالی شدید و بسیار شدید است، عنوان کرد: این در حالی است که در مناطق غرب و شرق ما ۵۰ درصد کاهش بارش بوده و در حال حاضر با وضعیت کاهش بارش نسبت به بلند مدت مواجه هستیم بطوریکه در مناطق شرق و مرکز استان، این کاهش محسوس تر است.
شیشه فروش بیان کرد: کمبود بارش های تجمیعی، بالا بودن میانگین دما نسبت به حد نرمال، افزایش میزان تبخیر سطحی و کاهش رطوبت خاک سبب تشدید شرایط خشکسالی شده، بررسی وضعیت استان از نظر خشکسالی و توجه به شاخص spei، نشانگر افزایش شدت و پهنه های خشکسالی در کل استان بوده و ۹۸ درصد از مساحت کل استان در مواجه با خشکسالی بلند مدت است.
وی افزود: خروجی مدل های هواشناسی و تحلیل ها نشان می دهد که بارش ها در پاییز نیز گاهی با تأخیر زمانی شروع می شود، تداوم خشکسالی های طولانی شرایطی را ایجاد کرده که اثرات خشکسالی در مناطق مختلف مشهود است.
*32 درصد استان اصفهان بیایان است
منصور شیشه فروش اذعان کرد: استان اصفهان ده میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار وسعت دارد که سه میلیون و ۲۰۰ هکتار آن بیابان است و ۳۲ درصد این استان را شامل می شود، به طور عمده در بخش های شمالی و شرقی استان در ۱۴ شهرستان این مناطق بیابانی قرار دارند، استان اصفهان بعنوان مرکز ثقل مسیرهای ترانزیتی صنایع مناطق استراتژیک کشور ده درصد از بیابان های کشور را داراست.
*سالانه ۴۰۰ میلیارد تومان در اثر گرد و غبار خسارت به استان وارد می شود
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: همچنین طبق مطالعات دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی در سال ۹۸ مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی در استان اصفهان به مساحت دو میلیون و ۸۳۳ هزار هکتار بود و کانون های بحران فرسایش بادی استان با وسعت یک میلیون و ۵۵۰ هزار هکتار است که سالانه حدود ۴۰۰ میلیارد تومان در اثر گرد و غبار، خسارت به استان وارد می کند.
شیشه فروش ادامه داد: این خسارت ها به اراضی کشاورزی، مناطق مسکونی، جاده ها، تأسیسات و واحدهای اقتصادی وارد می شود، وسعت و شدت طوفان های گرد و غبار باعث شد که نه تنها خسارت های این چنینی وارد شود بلکه باعث شود وضعیت کیفیت هوا کاهش پیدا کند به شکلی که از اول سال تا ۲۸ شهریور روز پاک نداشتیم، روز های قابل قبولمان ۱۰۴ روز و روزهای ناسالم در اثر گرد و غبار ۷۹ روز بوده است.
وی خاطرنشان کرد: اقداماتی که از قبل صورت گرفت شامل مطالعات روی یک میلیون و ۵۵۰ هکتار از پهنه های بیابانی استان است و در سال گذشته تا کنون ۳۱۰ هزار هکتار عرصه های بیابانی استان را کشت نهال های مقاوم به شوری و خشکی به جهت پیشگیری از گردوغبار بیابانزایی انجام دادند.
منصور شیشه فروش اشاره کرد: اجرای طرح های بیابان زدایی مثل نهال کاری، آبیاری و مراقبت در سال ۱۴۰۰ در حال انجام و امسال ۷۷۰ هکتار نهال کاری در دستورکار قرار دارد، ۲۰۰ هکتار مدیریت روان آب در حال انجام، آبیاری و مراقبت از نهال های کاشته شده هزار هکتار است و همچنین ۶۰۰ هکتار بادشکن اطراف جاده ها قرار دارد که برای حفظ آنها اقدام خواهد شد.
این مقام مسئول گفت: سال های گذشته تا کنون ۳۰ هزار هکتار مالچ پاشی انجام شده، این عملیات ها برای پیشگیری و کنترل مسئله بیان زدایی در استان انجام شده است، شرایطی کم بارشی، وزش بادهای فصلی، افزایش دما و وجود کانون های گرد و غبار باعث شده کیفیت هوا از اول امسال تا کنون پایین بیاید.
وی توضیح داد: یکی از علت ها این است که رودخانه زاینده رود خشک است، ۱۶ کانون گرد و غبار شناسایی و مطالعه شده و به علاوه کانون های گرد و غبار قبلی، می بینیم که کانون های گرد و غبارهای نقطه ای نیز ایجاد شده که ناشی از عدم کشت هایی است که صورت گرفته است و باعث شده کانون های نقطه ای نیز در این بخش زیاد شوند.
منصور شیشه فروش اظهار کرد: در فصل بهار امسال هیچ بارشی نداشتیم و کانون های گرد و غباری که هم مرز با استان اصفهان مانند قم، یزد، سمنان و خراسان جنوبی هستند گرد و غبارهایش اصفهان را تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین کانون های گرد و غباری که از شمال کشور عراق گاهی به اینجا کشیده می شود، هوای اصفهان را نامطلوب کرده است.
*۵۰ میلیارد تومان اعتبار اضطراری برای اجرای طرح های بیابان زدایی
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان عنوان کرد: ضرورتاً باید اقداماتی انجام شود از سازمان منابع طبیعی کشور درخواست داریم ۵۰ میلیارد تومان اعتبار اضطراری برای اجرای طرح های بیابان زدایی به استان اصفهان بدهد، از سازمان حفاظت محیط زیست کشور درخواست داریم مطابق با برنامه ای که برای احیا تالاب های دیگر کشور هست، نسبت به احیای تالاب گاوخونی اقدام کنند.
شیشه فروش بیان کرد: ۹۸ درصد از تالاب گاوخونی خشک است، هیچ آبی در آن جاری نیست و وسعتش ۴۷ هزار هکتار است، همچنین از وزارت نیرو می خواهیم نسبت به تأمین حق آبه تالاب اقدام کند همچنین وزارت نیرو نسبت به تقویت سفره های آب زیرزمینی استان و اجرای طرح های تأمین آب با هدف احیا رودخانه زاینده رود اقدام کند تا بتوانیم کنترل گرد و غبار را داشته باشیم چرا که رها سازی زمین های کشاورزی که بالغ بر صد هزار هکتار است، خود موجب بودجود آمدن کانون های گرد و غبار نقطه ای شده است.
وی افزود: درخواست داریم سازمان جنگلها و مراتع آبخیزداری کشور در خصوص اجرای طرح های آبخیزداری در استان اقدام و کمک کند، این طرح هزینه ای بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان را شامل می شود، اجرای طرح آبخیزداری به ما کمک می کند فرسایش خاک کنترل، آب های زیرزمینی تقویت و از سیل پیشگیری شود.
منصور شیشه فروش اذعان کرد: برنامه مشخصی به منظور پیشگیری از گردو غبار در استان تنظیم شده و اقداماتی نیز در استان انجام شده است اما نیاز به حمایت دستگاه های کشوری دارد، بسته راهکارهای احیای زاینده رود تدوین شده و شامل ۲۳ برنامه است که بخشی از آن کاهش مصارف مجاز، بخشی حذف مصارف غیرمجاز و بخشی تأمین آب استان، مدیریت کیفیت آب و بهبود معیشت کشاورزان است.
این مقام مسئول گفت: وزارت نیرو می بایست نسبت به اجرای بسته راهکارهای استان در رابطه با احیای زاینده رود با هدف پیشگیری از گرد و غبار و همچنین خسارت به کشاورزان اقدام کند، سازمان منابع طبیعی کشور با اجرای موارد بیان شده کمک کرده و اعتبار برای استان بگذارد همچنین درجهت اجرای طرح های بیابان زدایی در استان و نیز اجرای طرح های بیابان زدایی برای استان های همجوار با ما اعتبار بگذارد.
شیشه فروش بیان کرد: محیط زیست کشور باید برای تقویت ایستگاههای سنجش آلودگی هوا در استان کمک کند تا ما بتوانیم ایستگاه ها را تکمیل کنیم، همچنین درخواست داریم سازمان هواشناسی کشور نسبت به توسعه ایستگاههای هواشناسی استان برای پیش بینی های گرد و غبار اقدام کند و اعتبار برای تأمین سامانه های پایش گرد و غبار به استان بدهد.
وی افزود: شهر اصفهان ایستگاه هواشناسی ندارد، سازمان هواشناسی کشور با توجه به اهمیت موضوع و تحت تاثیر بودن شهر اصفهان در اثر آلودگی هوا، گرد و غبار، خشکسالی و مخاطرات جوی باید به صورت اضطراری نسبت به تأمین اعتبارات برای احداث و تجهیز ایستگاه هواشناسی شهر اصفهان و احداث یک رادار هواشناسی در اصفهان اقدام کند تا پیش بینی ها انجام شود.
انتهای پیام/