به گزارش الماس به نقل از ستاد اطلاع رسانی سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، سید جواد هاشمی، کارگردان، تهیه کننده و نویسنده فیلم شهر گربهها در نشست خبری این فیلم در سینما ساحل اصفهان اظهار کرد: زمانی که جشنواره کودک و نوجوان در جای دیگری غیر از اصفهان برگزار شود، واقعا ناراحت میشوم اصفهان مرکز فرهنگ و هنر دنیا است و ایران ما به این خطه افتخار میکند جشنواره در اصفهان زاده و پروارنده شده و به اوج و شکوهش رسیده است سینمای کودک و نوجوان به خاطر اصفهان در دورههای مختلفی رشد پیدا کرده است.
وی درباره اینکه آیا این فیلم سیاسی است یا خیر؛ توضیح داد: من شخص سیاسی نیستم، اما فیلم من ممکن است سیاسی باشد سه لایه مختلف در فیلم شهر گربهها وجود دارد، لایه زیرین سیاسی اجتماعی است که این لایه ربطی به بچهها ندارد فیلمی برای خانواده ساختیم، فیلم من صرفا برای کودک و نوجوان نیست و این لایه سیاسی فیلم را به منتقدان از شرایط موجود جهان تقدیم کردیم دونالد ترامپ به عنوان یک نماد که در دنیای سیاست او را کمدین فرض کردم، در این فیلم به عنوان یک دستمایه طنز قرار گرفت.
هاشمی افزود: از “شهر موشها” و فیلمهای دیگر دهه ۱۳۶۰ پیامها و مسائل آن به یادمان نمیآید، اما همین فیلمها باعث شدند که دهه شصتیها بچههاشان را به سینما بیاورند شهر گربهها به عنوان یک کار مفرح سعی دارد، تلنگری بزند و باعث شود در آینده بچههای امروز، بچههای خود را به سینما ببرند. حداقل در تلاش بودم که فضای غیر سمی و مفرح برای کودکان در سینما رقم بزنم.
این کارگردان با اشاره به دلیل انتخاب گربه در آخرین اثر خود، توضیح داد: گربه تنها حیوانی است که در تمام دنیا مردم با آن ارتباط دارند و بیشتری ارتباط را با انسانها دارند. از همین روی گربهها را انتخاب کردند.
کپی اقتباس هیچ اشکالی نباشد
وی در پاسخ به این سوال که آیا شهر موشها در بستر تاریخ میتواند به حرکت ادامه دهد، تاکید کرد: شخصیتهایی مثل ترامپ تاریخ مصرف ندارند ضمن اینکه کودکان اصلا به ابن شخصیتها و اسمها توجهی نمیکنند و از فیلم لذت میبرند.
هاشمی با اشاره به سوالی درباره تاثیر این فیلم از فیلم اینتایم، خاطرنشان کرد: این فیلم را دیدم و ممکن است که بخشهایی از شهر گربهها از آن فیلم اقتباس شده باشد. معتقدم که کپی و اقتباس به شرطی که کپی خوبی باشد، هیچ اشکالی ندارد اما موسیقی این فیلم از آثار غربی اقتباس نشده است بچه باید این موسیقی که خوشش میآید را بشنود، اما در شعر محتوای دیگری گفته شود.
این کارگردان افزود: دوست دارم فیلمهای شبیه غرب بسازم، چون فیلم خوب میسازند. اما در اثر من سمی وجود نداشته باشد. به عنوان مثال اگر بچههای ما فیلم TED را ببینید، فاجعه به بار میآید، من باید بتوانم عروسک را مثل او بتابانم اما محتوا را صحیح پیش ببرم.
این فیلم، شهر گربههای دو بود
هاشمی ادامه داد: این فیلم شهر گربهها، فیلم دوم بود و قسمت اول آن در ادامه خواهد آمد امیدوارم مسئولان سینمایی قسمت اول این فیلم را برتابند، زیرا دلایل مهاجرت این گربهها را نشان میدهد.
وی تاکید کرد: ناراحت میشوم از اینکه در مسابقات المپیک دو ایرانی در مقابل هم قرار میگیرند و یکی از آنها فرار کرده باشد ما باید شرایط رفت و برگشت را برای افراد فراهم کنیم.
این کارگردان درباره فیلمنامه اثر گفت: برای این فیلم واقعا وقت گذاشتم و برای قسمت اول فیلمنامه که هنوز منتشر نشده، پنج مشاور گرفتم من هرگز فیلمنامه نویس خوبی نبودم، اما برای این اثر وقت بیشتری گذاشتم و حساسیت بیشتری به خرج دادم البته شاید کارگردان بدی هم هستم، زیرا اگر کارگردان خوبی بودم حداقل جایزه کارگردانی میبردم اگر پول خوب داشته باشم، فیلم دم دستی نمیسازم؛ بلکه اثری میسازم که برای ذهن خلاق و رویایی کودکان باشد. برای من تنها مخاطبان که کودکان هستند، مهماند.
غلو بعضی جاها خوب است
هاشمی در واکنش به عدم کاندید شدن فیلمش در هیچ بخش جشنواره، افزود: داورانی که در جشنواره دیدم، داورانی هستند که کودک را نمیشناسند، اما سینما را میشناسند. برای من اینکه کودکان فیلم را ببینند مهم است و اگر در بخشی کاندید میشدم، تعجب میکردم.
وی افزود: غلو در مضمون و در متن هنر است و در این فیلم نیز وجود دارد تلنگر با بزرگنمایی رخ میدهد و این بزرگنمایی بعضی جاها خوب است در این فیلم درباره غرب و شرق صحبت نمیشود و تنها نمادی به نام ترامپ در آن وجود دارد در این فیلم غرب نکوهش نمیشود و تنها میگوییم مراقب باشیم.
این کارگردان درباره کلیشههای جنسیتی که در فیلم شهر گربهها وجود داشت، اظهار کرد: قصه ما اینگونه بود که یک پسر با یک دختر باید به شهر گربهها برود و شخصیتهای خنگول و شنگول انتخاب شدند من برای چگونگی فرستادن شنگول به شهر گربهها دچار مشکل شدم حتی در فیلمنامه یک واژه دوستِ دختر وجود داشت که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آن ایراد گرفت و از فیلمنامه درآمد، عمر مسئله اصلی من است.
هاشمی در پاسخ به نقدی درباره ترانههای فیلم، توضیح داد: در این فیلم ترانههایی با معنا و مفاهیم درست استفاده شده است همه فیلمها را شعرهاش را خودم گفته بودم و شهر گربهها تنها اثری بود که ترانهسرا شعرها را سروده بود برخی اشکالات در شعر بخاطر این بود که شعر را مجبور بودیم با ملودی منطبق کنیم و بخاطر ضرورت موسیقیایی برخی شعرها بدون محتوای خاصی شکل گرفت.
وی درباره شباهت طرح قصه شهر گربهها به آهوی پیشانی سفید، اظهار داشت: نزدیکی بین این دو قصه ندیدم، اما حرفی دارم که تا ابد به اشکال و فرمهای مختلف میگویم درباره عمر و زندگی که به راحتی گرفته میشود، حساسیت زیادی دارم. ۱۰۰ تا فیلم خواهم ساخت تا بگویم مراقب عمر باشید. این مناسبت در فیلم های آهوی پیشونی سفید و شهر گربهها بود.
این کارگردان با اشاره به چند قسمتی شدن آثارش، گفت: در درجه اول مخاطبان یعنی کودکان طالب ادامهدار شدن آثاری مثل آهوی پیشونی سفید شد از طرفی این کار برای تهیه کننده هم با صرفهتر است اگر تجهیزات جدید وارد نشود، سینمای کودک میمیرد.
در ادامه میرطاهر مظلومی، بازیگر فیلم شهر گربهها گفت: اصفهان شهر شکوه و جلال دانایی است، در این شهر شکوه ایرانی جلوه میکند. وی افزود: استراتژی کودکان برای حضور در دنیای واقعی خیال است و از ابزار واقعی در خیال استفاده میکنند آنها بین دانایی و نادانی در تلاطم هستند، باید نگاه تمثیلی به این اتفاقات داشت در بسیاری از قصهها، تمثیل و رویا کودکان را میآموزد، باید از تمثیل استفاده کرد و چیزهای مختلف را با استفاده از این اصل به بچهها منتقل کنیم بچهها از این تمثیلها به دانایی کودکان میرسند.
مظلومی تاکید کرد: اگر حقیقتی تر ببینیم، میبینم که جسارت سید جواد هاشمی ستودنی است دوره انیمیشنهای بافتنی و نقاشی تمام شده و به دنبال رنسانس کودک هستیم به دلیل نداشتن ابزار و تجهیزات مدرن، گریمها مدرن را تحمل کردیم تا به این ابزارهای دقیق نزدیک شویم اگر ابزار و تجهیزات به ایران نیاید، سینمای کودک ایران به مرگ میرسد.
این بازیگر افزود: علما ما گفتند که علم را یاد بگیرید، حتی اگر در چین باشد. ما نیاز به تکنیک و اندیشه جدید داریم، وقتی عصر پرواز رویاهاست، چرا سینما پرواز نکند.
این بازیگر شهر گربه میگوید: بهخاطر زرق و برق مهاجرت نکنید یوسف تیموری، بازیگر فیلم شهر گربهها نیز در این نشست درباره مقوله مهاجرت در این فیلم، اظهار داشت: بسیاری از افراد هستند که به دنبال زرق و برق مهاجرت میکنند. در این فیلم سعی شده گفته شود که مردم به دلایل الکی مهاجرت نکنند و سعی کنند در زندگی در محل جغرافیایی خود زیست کنند.
امیدوارم همه کشورها بتوانند فرهنگها و امکانات خود را حفظ و هرکسی در سرزمین خود به ظهور و بروز برسد.
انتهای پیام/